Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

De hardware van tablet PC’s

De processor van tablets

Een van de meest belangrijke onderdelen van een tablet PC is de processor. Hier gebeurt namelijk alles wat jij graag wilt dat er gebeurt en deze processor bepaalt ook of de tablet snel of langzaam werkt. natuurlijk in combinatie met onder meer het werkgeheugen. Processors in tablet PC’s zijn in de meeste gevallen niet dezelfde als die in desktop computers of laptops. Een tablet is namelijk ontworpen om mobiel te zijn. Om deze reden zijn de processoren vaak ingericht om het energieverbruik te minimaliseren.

Qualcomm-Snapdragon-chip

Er zijn inmiddels heel wat verschillende processors die geschikt zijn voor tablets. Een aantal grote spelers zijn Nvidia, Intel, Qualcomm en Texas Instruments. Daarnaast zijn er een aantal Chinese fabrikanten die processors voor tablets ontwikkelen. Belangrijk om te weten is dat de processor vaak gebonden zit aan de software, het besturingssysteem. Zo worden Intel processors verbonden met Windows aangezien dit nou eenmaal het beste en meest optimaal werkt. ARM chips van onder meer Nvidia en Qualcomm worden vooral voor Android software gebruikt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo heeft Microsoft Windows RT zo aangepast dat de software werkt met ARM processors, en wordt een klein aantal Android tablets uitgerust met een Intel processor.

Lees meer over de processor van tablets.

De batterij

Aangezien een tablet ontworpen is om onderweg te kunnen werken en mobiel te kunnen zijn is de batterij van groot belang. De batterij moet lang genoeg meekunnen om aan jouw mobiele behoeften te voldoen. De tijd dat de batterij meegaat is afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoe lang je video materiaal bekijkt, of je gebruik maakt van een Wifi of 3G internet verbinding, of je zware applicaties draait, etc. Daarnaast is moet de hardware ook mee kunnen denken in het besparen van energie in de vorm van een goede en vooral niet veel verbruikende processor en een kwalitatief hoogwaardige accu. Er is geen standaard batterijduur voor een tablet, dus kijk goed wat de fabrikant aangeeft, vaak bij normaal gebruik.

Harddisks en uitbreidingen

In tegenstelling tot de meeste laptops en desktop computers hebben tablets over het algemeen geen standaard harddisk. Tablets maken gebruik van een flash geheugen (SSD, Solid State Disk). Het voordeel van deze soort harddisks is dat ze erg snel zijn en dat fouten bijna nooit voorkomen, mede doordat er geen bewegende onderdelen inzitten. De grootte van de harddisk is bij flash geheugen nog niet maximaal en ook de kosten liggen hoger dan bij standaard harddisks. Mocht je niet genoeg ruimte hebben op de harddisk dan hebben de meeste tablets de mogelijkheid om bestanden extern op te slaan op bijvoorbeeld een SD kaart.

Lees meer over het opslaggeheugen van tablets.

Aansluitingen

Tablet PC’s beschikken in de meeste gevallen over meerdere aansluitingen. Zo kun je de tablet verbinden met een computer om bestanden over te zetten of kun je de tablet aansluiten op TV om bijvoorbeeld een film te kijken. Daarnaast zijn er ook draadloze verbindingsmogelijkheden als Bluetooth en Wifi. Let bij aankoop van een tablet goed op de aansluitingen die je graag wilt hebben. Een uitzondering op de regel is de iPad van Apple. Deze beschikt over bijna geen enkele van deze functies (USB, HDMI, card reader).

Lees meer over tablets en aansluitingen.

Tablet tips en vergelijken

Wil je meer te weten komen over het gebruik van tablets en adviezen voor de aankoop van tablets? Neem dan ons archief met tablet tips en adviezen door. Wanneer je al helemaal op de hoogte bent kun je direct aan de slag met het vergelijken van tablets.

  • Delen: