Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste tablets

Wat is een geschikte tablet voor gebruik op de universiteit?


14 maart, 2014, Categorie:

Ik heb wat geld gespaard (zo’n €400,-) en wil dit graag gebruiken om een tablet aan te schaffen. Ik heb op dit moment een laptop van de universiteit die prima werkt, maar wel zwaar is om mee te nemen als je meestal alleen een aantal artikelen moet lezen, daarom leek mij een tablet een mooie oplossing. Ook al heb ik veel gelezen over tablets en heb ik mij laten informeren, ik kan nog niet goed tot een conclusie komen welke tablet ik moet kiezen.

Met de tablet wil ik graag op internet kunnen (om zo artikelen van de universiteitswebsite te downloaden), artikelen lezen, af en toe een spelletje spelen en eventueel aantekeningen maken (al blijf ik meestal toch trouw bij mijn collegeblok). Verder moet ik ‘m dus goed mee kunnen nemen van en naar de uni.

Kan iemand mij van advies voorzien?

Antwoorden

Hoi Claudia,

Met de omschrijving die je geeft is nagenoeg elke tablet geschikt, al zou ik wel gewoon voor kwaliteit kiezen en dus voor een A-merk gaan, maar je zult eerst wat vragen voor jezelf moeten beantwoorden;

– Wat is het formaat dat je wilt? 7-inch is goedkoper maar is wellicht te klein als je wat meer wilt typen. 10-inch is in de meeste gevallen voor gebruik voor de studie het meest ideale formaat.

– Welk besturingssysteem wil je? Android biedt veel apps, een Android tablet kost gemiddeld minder dan een iPad en je kunt er alles op doen. Een iPad is premium kwaliteit maar ook premium prijs, en beschikt over een zeer groot app aanbod. Windows is aan de ene kant het Windows dat je kent en aan de andere kant een voor touch geoptimaliseerde omgeving. Is Office belangrijk? Dan is Windows wellicht interessant maar ook voor de andere tablets zijn Office-achtige apps beschikbaar. Windows is echter wel het enige platform waarop je .exe bestanden kunt installeren. Mogelijk dat je universiteit programma’s heeft die je moet gebruiken?

Lees meer over waar je op moet letten bij het kopen van een tablet en de belangrijkste verschillen tussen de besturingssystemen.

Bedankt voor de snelle reactie!
Qua formaat heb ik niet direct een voorkeur. Maar wat betreft besturingssysteem vind ik het lastig. Mijn laptop draait op Windows, maar dan een vroegere versie (ik denk 7), het windows 8 of  RT vind ik lastig om mee om te gaan (op de computer dan), dus gevoelsmatig sluit ik dat uit. Voor de uni wil ik geen programma’s vanuit de UT draaien (hiervoor gebruik ik dan mijn laptop), met name artikelen lezen en soms aantekeningen maken: dus geen hoge eisen.

Ok, dan hou je Android en iOS over. Als je voor de beste kwaliteit en het grootste app-aanbod wilt gaan dan is de iPad mini retina wat mij betreft de beste optie. Daar kun je alles mee, is een goed formaat en daar kun lang mee vooruit. 

Met Android heb je wat meer mogelijkheden voor het personaliseren van je tablet. En dan heb ik het vooral over de technische dingen die je waarschijnlijk niet doet. Echter, een Android tablet is zoals gezegd gemiddeld wel goedkoper. De ook heel goede Nexus 7 (7-inch) kost namelijk maar 240 euro. Dit tegenover 370 euro voor de iPad mini retina. Je kunt voor een iPad mini met lagere resolutie kiezen als de resolutie niet belangrijk is voor je. Dan betaal je zo’n 280 euro.

Heel erg bedankt voor de snelle reacties! Dan ga ik daar verder naar kijken en een keuze maken.

Een antwoord toevoegen